Ensimmäisen kerran näin tällaisen reseptin Sikke Sumarin "Rakastan ruokaa" -kirjassa (WSOY 2003). Tein epäilevällä mielellä kerran - ja lihapullista tuli heti vakiokokattava. Kun nyt Elle á table -lehden numerossa 49 (pääsiäisen nurkilla) oli sama ruoka esillä (ihan pienin muutoksin), muistin taas tehdä sitä ja kerron teillekin.

Kyseessä on alunperin napolilainen ruoka, joka on syntynyt ajalla jolloin syötiin ylipäätään paljon ruokalajeja, joissa  suolainen ja makea käyvät vuoropuhelua. Näitä lihapulllia on perinteen mukaan tarjottu erityisesti pääsiäispyhien yhteydessä.

Lihapullat:
600 g jauhelihaa (ei liian "kuivaa" jotta ruoka ei kuivahda paistettaessa)
pari siivua valkoista leipää
2 kananmunaa
n. 120 g parmesaania raastettuna
100 g rusinoita ja pinjansiemeniä (siis noin puolet ja puolet)
valkosipulia
persiljaa (älä kainostele määrän kanssa!0
suolaa
pippuria

Liota leipä pehmeäksi pienessä vesitilkassa. Sekoita liha, leipä, persilja, munat, parmesaani, valkosipuli, suola ja pippuri isossa astiassa. Käytä käsiäsi. Lisää pieneksi leikatut rusinat ja pinjansiemenet.

Sitten voit antaa taikinan levätä ja ehdit hyvin tehdä kastikkeen:
1 silputtu sipuli
oliiviöljyä
500 g erittäin kypsiä tomaatteja (kaltattuna) tai pari tölkillistä hyvälaatuisia tölkkitomaatteja
suolaa
pippuria

Kuullota sipuli pannussa oliiviöljyssä. Laita sekaan tomaatit, mausta suolalla ja pippurilla, keitä kastiketta parikymmentä minuuttia.

Sitten lihapullataikinan kimppuun takaisin:
Pyörittele taikinasta tasaisia suht isoja palloja, kierittele ne vehnäjauhossa ja paista ruokaöljyssä.
Kun lihapullat on paistettu, laita ne kastikkeen joukkoon. Hauduta (älä keitä)  niitä kastikkeessa vielä kymmenisen minuuttia.

534070.jpg

Kommenttejani:
Sumarikin toteaa että "maustamistapoja on loputon määrä, ja jos jokin mauste kaapista on lopussa, sen voi korvata jollakin muulla." Kerran minulla ei ollut rusinoita, joten päätin panna sekaan pieneksi pilkottuja kuivattuja aprikooseja. Sopi aivan hienosti.
*
Persiljan, rusinoiden, pinjansiementen, parmesaanin ja valkosipulin suhdetta muuntelemalla saat erilaisia lihapullia.
*
Elle á table -lehden ohje käyttää parmesanin lisäksi pecorino-juustoa.
*
Taikina kannattaa todellakin käsitellä hyvin sileäksi jotta kaikki tavara pysyy mukana paistovaiheessa.
Muuten helposti tipahtelee pannulle rusinanpaloja, pinjansiemeniä sun muuta, jotka alkavat tarpeettomasti kärytä pannulla.
*
Sumari ehdottaa että kastikkeeseen pannaan vielä 50 g tomaattisosetta. Sitä en ole itse suosinut mutta jos kaipaat makeutta lisää - tujaus sitäkin.
*
Kastikkeessa ja keitettyjen perunoiden seurana tämä on suorastaan "suomalainen" ruokalaji! Lihapullista voi tehdä myös aivan pieniä, ja tarjota tikuissa aperitiivina tai alkupaloita vaikka salaatin kanssa.