Kun olin melkein 8-vuotias matkustin äidin ja isän kanssa ex-Jugoslaviaan lomamatkalle. Ennen matkaa äiti varoitteli huonosti syövää tytärtää siitä, että siellä ulkomailla on sitten erilaisia ruokia kuin täällä, sinun pitää totutella syömään jotakin muutakin kuin näitä tavanomaisia lempiruokiasi - joita ei ollut kovin monta.

Hiukan taisin hätääntyä tuosta tiedosta ettei koko maailma syökään keitettyjä perunoita, munakokkelia ja maksamakkaraa tai spagettikastiketta ketsupilla. Aloin heti harjoitella. Söin ensityökseni puoli purkillista perunasalaattia, sillä jostakin syystä arvelin sen olevan erityisen eksoottista.

*

Perillä elin kuulemma lähinnä hotellin alkukeitolla. Siinä kellui aakkosten tai tähden muotoisia makaroneja lihaliemessä, ja minusta se oli erityistä  herkkua.