Jos pidät Camembert -juustosta niin pidät näistäkin, uskoisin.
Resepti Cuisine et Vins de France -lehdestä. Olen muokannut sitä täytteen osalta aavistuksen verran jättämällä pois lopuksi päälle kaadettavan tryffeliöljyn (l'huile de truffe), sillä se on suht kallista ja sen saatavuus voi olla sitä ja tätä.

POHJA:
200 g vehnäjauhoja
100 g voita
hyppysellinen suolaa

PÄÄLLYS:
1 Camembert -juusto
2 kananmunaa
1 dl kermaa
voita vuokiin/vuokaan
ruohosipulia
suolaa pippuria

Laita kulhoon jauhot, suola ja kylmä voi kuutioina. Sekoita nopeasti sormenpäillä kaikki tasaiseksi. Lisää hiukan kylmää vettä, vähitellen. koko ajan muokaten taikinaa kunnes se on tasaista eikä tartu kulhon reunoihin. Laita taikina jääkaappiin kylmenemään.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele pienet vuoat (tai yksi iso, halkaisija n. 26 cm) voilla. Kauli taikina ohueksi ja painele vuokiin/vuokaan. Pistele haarukalla pohjaan reikiä, paista ilman täytettä noin 10 min.

Raaputa juuston kuoresta veitsellä hiukan pois. Itse en kuori juustoa, mutta jos et kuoresta pidä, leikkaa se kokonaan pois. Leikkaa juusto kuutioiksi.  Sekoita kulhossa munat ja kerma, lisää suolaa ja pippuria. Kaada seos vuokiin/vuokaan ja jaa juusto niihin tasaisesti. Paista n. 20 min. tai 35, jos teet yhden ison piirakan.

Ota leipomuksesi uunista, lisää mahdollisesti hiukan pippuria, leikkaa päälle maun mukaan ruohosipulia.

Kommenttejani:
- Tällaista taikinaa pitää käsitellä nopeasti jotta se ei ala tarttua joka paikkaan
- Jos käytät pieniä vuokia (minulla oli 9 cm halkaisija) saat noin 10 piirasta. On myös hiukan makuasia miten paksun pohjan haluaa. Kokeilemalla oppii millaisessa suhteessa haluaa syödä pohjaa/täytettä.
- Camembertin määrä on makuasia. Se on kuitenkin niin miedon makuinen juusto, että sitä sopii olla runsaastikin. Suurin ongelma voi tulla mahtumisen kanssa...Yritä tehdä taikinasta sen verran ohutta että täytettäkin mahtuu tarpeeksi.
- Yksi hyvin tärkeä makuun vaikuttava asia on juuston kypsyysaste! Hanki todella kypsä (pehmeä) juusto jos pidät voimakkaammasta mausta. Tutki kypsyyttä juuston päiväyksen ja pehmeyden perusteella. Jos olet ostanut makuusi "liian nuoren" juuston, siirrä leivontaa sen verran että juusto ehtii kypsyä enemmän.

523895.jpg

Tämän kanssa sopii hyvin esim. yksinkertainen lehtisalaatti viinietikkaa sisältävän kastikkeen kanssa.