Nyt resepti avajaiskirjoituksen kuvan pikku herkkupaloihin! Ohje on ranskalaisesta Cuisine et vins de France -lehdestä, jonka ostan melko usein. Se ilmestyy parin kuukauden välein ja hinta on edullinen, 3 euroa. (Ranskan ulkopuolella tietysti maasta riippuen hiukan tai paljon enemmän).

Lehden nettisivut www.cuisineetvinsdefrance.com ovat oikein kivat myös. Kannattaa tutustua jos ranska luistaa edes hiukan. Sivuilla on myös reseptejä. Tämä suklaaleivosreseptikin on siellä alkuperäiskielellä. 

POHJA:
1 muna
125 g hienoa sokeria
250 g venhäjauhoja (+ jonkun verran leipomisvaiheeseen)
125 g voita (+ jonkun verran kakkumuotteihin)
1 ruokalusikallinen suklaajauhoa (tyyppiä "van Houten" - ei siis mitään vaaleaa ja makeaa!)

PÄÄLLYS:
3 dl kermaa
1 teelusikallinen cayenne-pippuria jauheena
(ohjeessa "piment d'Espelette" mutta kyseessä on voi sanoa sama tuote)
400 g tummaa suklaata
70 g voita (vähempikin riittää!)

Sekoita kulhossa muna, sokeri ja kaakaojauhe tasaiseksi seokseksi. Kaada sekaan jauhot ja muokkaa käsilläsi "hiekkataikinaa". Lisää sitten (hiukan pehmeä) voi pikku palasina. Yritä työskennellä nopeasti, sillä muuten taikina alkaa tarttua liiaksi käsiin. Kun ainekset ovat tasaisesti sekaisin, tee taikinasta pallo, jonka laitat muovikelmun sisällä jääkaappiin noin tunniksi.

Lämmitä uuni n. 160 asteeseen. Voitele pienet kakku-/torttuvuoat voilla. (Itse tykkään ottaa voipalan käteeni ja hingata sitä suoraan vuokiin. Hienohelmat voivat panna pienen palan voita vaikkapa leivinpaperin sisään niin kädet eivät rasvaannu.)

Kaulitse taikinaa jauhotetulla alustalla ja ota siitä sopivan kokoisella muotilla (vaikka juomalasilla) ympyröitä, jotka laitat sitten vuokiin. Painele taikina hellästi vuokiin ja pistele harukalla reikiä pohjalle paistamista varten.

Paista 160 asteessa n. 15 min. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Kiehauta kattilassa kerma pippurin kanssa nopeasti. Ota pois tulelta ja sulata sekoittaen joukkoon pieniksi paloiksi laittamasi suklaa. Lisää lopuksi voi, jotta saat mukaan hienon kiillon - ja makua tietysti myös. Seos alkaa jähmettyä aika nopeasti, joten toimi pian ja kaada se vuokiin. Koristele vielä cayenne-pippurilla (vain hiukan, ainakin eka kerralla!) jos haluat.

Kommenttejani:
-  Suklaan on hyvä olla sellaista n. 70 prosenttista.
- Ohje on kuudelle, ja vuokia käytetään 6, mutta riippuen omien vuokiesi koosta, saatat saada jopa tuplaten niin paljon. Minun vuokieni halkaisija on n. 9 cm, ja tein 9 leivosta/torttua/pikku kakkua, miksi nitä nyt sitten kutsuukin. Taikinan olisi voinut panna vieläkin ohuemmiksi ja noihinkin tuli erittäin runsas täyte, joten sanoisin että 9 cm:n vuokia käyttäen voi tehdä 12 herkkupalaa.
-  Malta odottaa että taikina on todellakin kylmää ennen kuin alat kaulita sitä ja siirtää vuokiin.
-  Suklaa ja pippuri toimivat yhdessä aivan upeasti! Jos epäröit, niin mikään ei estä jättämästä pippuria pois. Täyte on joka tapauksessa maukas ja kerman ansiosta ihanan pehmeä suussa.
- Voit panna leivokset jääkaappiin jotta suklaa kovettuu paremmin. Sen jälkeen se pysyy kyllä huoneenlämmössäkin mukavana.