Ulkosuomalaisena saan tutustua suomalaisen ruokateollisuuden uutuuksiin ensimmäiseksi lähinnä suomalaisten lehtien mainoksissa. Hyvin usein jään tuijottamaan mainosta edes kunnolla tajuamatta mistä tuotteesta lopulta on kysymys. Kun olen Suomessa ruokakaupan hyllyjen äärellä, valtaa minut usein lähes paniikki. En osaa valita, en tiedä mitä nämä kaikki ovat. Ei tällaista ollut 10 vuotta sitten kun lähdin!

Joskus olen varovasti yrittänyt herättää keskustelua siitä, ovatko nuo kaikki aivan välttämättömiä..mutta yleensä olen saanut ryöpyn niskaani. "Säästävät aikaa, "ovat niin käteviä", "ei tartte itse alkaa vääntään" ovat yleisimpiä perusteluja  tuotteiden tarpeellisuudelle. Light-tuotteiden kirjo on valtava, erilaisten maitotuotteiden myös. Valmiiksi maustettuja niitä ja näitä löytyy. Toisaalta olen kuullut ettei esim. kania voi ostaa kuin ehkä jostakin erikoisliikkeestä, ehkä kauppahalleista?

Miksi joissakin maissa kukoistavat monenmoiset tuotteet, joita ei muualla tunneta (tai joiden käyttö on vähäistä)? Kummin päin se menee; Suomen kansa ostaa sitä mitä tarjotaan VAI sitä tarjotaan mitä Suomen kansa vaatii ja haluaa?

Entä sitten hinta? Yksi paljon minussa kummastusta herättänyt tuote oli aikoinaan valmiiksi murusteltu Aura-juusto. Mitä ihmettä? Meneekö murusteluun niin paljon aikaa, ettei sitä voi itse tehdä? Haluaako joku maksaa siitä että tuote on valmiiksi muruina (sillä selvähän se on, että hinta on palaa kalliimpi)? Ostaako teistä moni valmiiksi siivutettua juustoa? Saanko kysyä miksi, kun minusta siivun vetäisy höylällä kestää alle kaksi sekuntia, enkä vielä ole nähnyt valmiiksi siivutettua juustoa joka pysyisi pehmeänä reunoistaan (kalliista erikoispakkauksesta huolimatta!) ja joka ei maksaisi rutosti enemmän kuin juustopala...Olen niin perusnuuka etten osta myöskään valmiiksi siivutettuja sipuleita, en valmiiksi kuorittuja ja lohkottuja keittoperunoita (pakasteena)  ja mitä kaikkea sitä onkaan.

Jotkut tuotteet ovat mielestäni hiukan väkisin tehtyjä. Että ensin tuote, sitten keksitään mihin sitä voisi käyttää. Pullosta puristettava juokseva juusto..hyvä ihme! Menee yli ymmärryskykyni monessakin suhteessa.

Mitä mieltä olette näistä tuotteista? Ajatelkaa vaikka kaikki erilaisia maitotuotteita tai leivontaan tarkoitettuja uutuuksia. Ajatelkaa lihateollisuuden ihmeitä ja pakastealtaiden tavaroita. Onko jotakin aivan tuikitavallista jota soisitte löytävänne nykyistä helpommin...näiden kaikkien uutuuksien ja erikoisuuksien sijasta?

Onko joku joskus kellosta katsonut säästyneen ajan jos on käyttänyt jotakin ruuanlaittoa nopeuttavaa tuotetta? Oliko ero merkittävä? Oliko lopputulos tyydyttävä? Mihin mahdollisesti säästynyt aika kului?
Entä paljonko enemmän rahapussia verottivat valmiiksi tai puolivalmiiksi sekoitetut tuotteet?

Lopuksi haluan sanoa, etten sinänsä vastusta vaikkapa eineksiä TÄYSIN, mutta että itse pyrin pitämään järjen päässä mitä tulee lisäaineisiin, lisähintaan ja sen sellaiseen.