Tämä on ruoka jota olen ensimmäisen kerran syönyt kotona äidin tekemänä kun olin n. 15-vuotias. Siitä on nyt 25 vuotta, mutta kanan, sitruunan, sipulin ja timjamin yhdistelmä maistuu edelleen. Samantyyppisiä ohjeita näkee nykyäänkin usein eri lehdissä, keittokirjoissa ja blogeissa, mistä päättelen että maistuu tämä muillekin.

Tässä ruokalajissa voi taas syystä sanoa että laita sitä ja sitä "maun mukaan". Toinen tykkää että kastiketta on enemmän ja se on sitruunaisempaa, toinen ei halua sipulia mukaan ollenkaan tai ihan vähän, yhden mielestä pitää käyttää kanan rintafileitä, joku toinen valitsee halvemman osan kanasta. Toimii silti. Vain yhtä asiaa pitää välttää ehdottomasti; valmiiksi marinoidun kananlihan käyttämistä. Tähän ruokalajiin se ei sovi (minusta se ei sovi mihinkään, mutta se on toinen juttu johon palaan toisen kerran), sillä siinä jää sitruuna ja muut herkulliset raaka-aineet jalkoihin.

Tarvitset:

Kanaa (itse käytän rintafileitä) sen verran kuin kuvittelet syövänne
Sitruunoita (ainakin yksi, innokkaimmille kolmekin)
Ruokaöljyä (nyt ei oikein oliiviöljy toimi)
Valkosipulia
Valkopippuria
Valkosipulia
Suolaa

Rintafileet voi leikata vielä pitkittäissuunnassa ohuemmiksi jota maku pääsee hyökkäämään lihaan paremmin. Mitä ohuempia/pienempiä lihanpaloja, sitä enemmän pitää sitten toki muistaa varoa liikaa kypsennystä, joka kuivattaa kanan.

Hiero lihan pintaan valkopippuria ja suolaa. Anna maustua huoneenlämmössä jonkun aikaa. Liha lämpenee samalla sen verran, että toimii paistettaessakin mukavammin. Löysin tällä viikolla mukavan mausteseoksen myllyssä (pippuri, valkosipuli, appelsiini- ja sitruunapalat) jolla korvasin viimeksi valkopippurin. Oli hyvää sekin. Maustamisen määrästä en voi antaa ohjettaa, sillä on todellakin makuasia paljonko vaikkapa suolaa lataa ruokaansa. Jos on aivan aloittelija tai muuten arkaa tyyppiä, niin tietysti on kannattavampaa aloittaa hennolla kädellä.
 
Ruskista kananpalat kauniiksi melko nopeasti kuumalla pannulla. Varsinainen kypsennys tapahtuu uunissa, joten on tarkoituskin jättää liha sisältä raa'aksi. Tässä tavoitellaan kaunista pintaa ja sitä, että liha paiston myötä "sulkeutuu" eikä valuta nesteitä ulos.

Laita lihat uunivuokaan. Muodon valitset makusi mukaan, kunhan valitset sellaisen, johon mahtuu vielä haluamasi määrä kastiketta (vai pitäisikö sanoa lientä).

Sekoita astiassa:
Pieneksi pilkottua sipulia (ainakin yksi pieni, saattaapi kulua pari isoakin)
Sitruunamehua (esim. kahden sitruunan mehu)
Ruokaöljyä (n.puolet sitruunan määrästä)
Valkosipulia (ainakin kynsi, enemmänkin - mutta tämän ei ole tarkoitus olla valkosipulikanaa...)
Vielä pippuria ja suolaa makusi mukaan
Timjamia sen verran että erottuu mukavasti liemestä. Voi korvata myös rosmariinilla.

Kaada kaikki kanojen päälle. Anna hautua uunissa (n. 180 astetta n. 1/2 h - 1h.)  lihan määrästä riippuen kunnes ruoka on kypsää.  Sen tietää vaikkapa siitä, että kun lihaa tökkää hammastikulla niin ulos valuu kirkasta nestettä.Muutenkin kypsyyden oppii näkemään. Lihaa voi tarvittaessa leikatakin hiukan auki kurkistuksen verran.

Tarjoile riisin kanssa.

528402.jpg

Iltahämärässä poseeraavassa kanassani mustana näkyy siis mustapippuri, koska tällä kerralla korvasin valkopippurin siis uudella mausteseoksella. Pilkoin päälle myös ruohosipulia, koska minulla ei ollut timjamia ja halusin kokeilla jotakin muuta.

Sipuli voi muuten olla salottisipuliakin. Se tuo ruokaan hiukan erilaisen maun ja värin.