Ohjeen tähän maittavaan ja ruokaisaan salaattiin löysin alunperin Jamie Oliverin "The Naked Chef" -kirjasta. Aluksi tein tätä tarkalleen ohjetta noudattaen, nykyään muistin varassa ja vapaalla kädellä.
Tarvitset:

n. 250 g couscous-suurimoita
n. 280 ml kylmää vettä
    *sitruunakastike:
2 ruokalusikallista sitruunamehua
5 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen jauhettua mustapippuria
    *
2 punaista paprikaa
2 salottisipulia tai 1 punainen sipuli hienonnettuna (ja aivan tavallinenkin sipuli käy ellei muuta ole!)
1 kynsi valkosipulia (tai enemmänkin jos kovasti pidät)
1 keskikokoinen chili, siemenet poistettu ja pieneksi hakattuna (voi aivan hyvin jättää pois!)
2 tomaattia, siemenet pois ja kuutioiksi
yhden sitruunan mehu (tai maun mukaan)
balsamicoetikkaa maun mukaan
pari kourallista tuoreita yrttejä hienonnettuna (basilikaa, persiljaa, ehkä myös korianteria)
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Ja sitten hommiin:

Laita couscous-suurimot isoon kulhoon, kaada päälle "sitruunakastike", sekoittele hyvin. Lisää vesi, sekoita ja anna imeytyä n. 15 min. Sillä aikaa paista paprikat pannussa joka puolelta. Anna mustua, grillaantua oikein kunnolla ajan kanssa. Pinta saa siis hiukan palaakin. Laita sitten  kansi tai  muovikelmu päälle, ja anna paprikoiden "hiota".  Sillä välin voit  lisätä couscous-seokseen  sipulit, chilin ja tomaatit.
Sekoita kaikki hyvin.
Kuori paprikat, poista siemenet ja leikkaa pehmennyt paprika pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutiot salaattiin.

Sitten sekaan yrtit ja lopuksi sitruunamehu ja balsamicoa maun mukaan. (Itse laitan viinietikkaa aika runsaalla kädellä, koska pidämme sen mausta, mutta laita nyt ainakin pari ruokalusikallista). Vielä pullosta oliiviöljyä "kierros", ja suolaa ja pippuria maun mukaan.

562992.jpg

Maistuu hyvin yksinäänkin, mutta viereen sopii vaikka merguez-tyyppiset maustetut, paistetut makkarat tai lampaanliha.
Vaikka paprikan kanssa puuhaaminen tuntuu jonkun mielestä ehkä aikaavievältä niin neuvon silti kokeilemaan. Ei kannata oikaista, sillä kovat, raa'at paprikanpalat eivät sovi tähän. Grillaus antaa myös paprikaan hyvän maun ja kuori irtoaa helposti. Se todella kannattaa poistaa!